De historie van Mechanisatie Lochem

Over ons

Door de mechanisering in de agrarische sector werd in de begin jaren ’50 de vraag van de boeren naar een gezamenlijke inkoop van tractoren en werktuigen groter. Een coöperatief mechanisatiebedrijf onder de naam LODO (afkorting van LOchem – DOetinchem) werd in 1954 opgericht door de Achterhoekse en Twentse coöperaties. De klanten hadden veel inbreng in het bedrijf omdat ze door de coöperatieve vorm deel uitmaakten van het bedrijf.

De LODO was op twee locaties gevestigd. In het centrum van Lochem, aan de Prins Bernhardweg werd destijds een smederij overgenomen. In Doetinchem stond de showroom, die tijdens de veemarkt was geopend. Met deze twee locaties bewerkte het bedrijf voor die tijd een groot gebied.

Door de uitbereiding van zowel de smederij als van het stadscentrum van Lochem werd het bedrijf genoodzaakt om te verhuizen naar een andere locatie. In 1978 opende het bedrijf haar nieuwe vestiging op het industrieterrein aan de noordzijde van het Twentekanaal, aan de Kwinkweerd in Lochem. Dit is de plek waar Mechanisatie Lochem BV nu nog steeds is gevestigd.

Inmiddels had het bedrijf de naam Cebeco-Handelsraad gekregen als gevolg van een fusie van het Centraal Bureau en de ABTB. Toen ook de aandelen van de andere coöperaties werden overgenomen kreeg het bedrijf de naam Cebeco-Mechanisatie.

Sinds 1991 is de organisatie Cebeco-Handelsraad begonnen met het privatiseren van de vestigingen, het bedrijf in Lochem is in 1996 geprivatiseerd. Sindsdien heeft het bedrijf de naam Mechanisatie Lochem BV.